En Güncel Biyografi Sitesi, 20 Kasım 2017
Beğen 0

Tilda Swinton kimdir

  • Ad Soyad: Tilda Swinton
  • Doğum Tarihi: 05 Kasım 1960
  • Nereli: Londra, İngiltere
  • Burcu:


  • Meslekler:
  • Ölüm Tarihi: --

Tilda Swinton kimdir, Protest tavrıyla dikkat çeken sinema oyuncusu Tilda Swinton, 5 Kasım 1960‘da Londra‘da doğdu.

İskoç bir ailenin kızı olan Tilda, Prenses Diana‘nın da okuduğu İngiltere‘deki bir yatıla okua göderildi. Daha sonra Cambrige Üniversitesi‘nde sosyal ve politik bilimler ve edebiyat eğitimi alan yetenekli oyuncu 1983 yılında mezun oldu. Fakat tiyatro eğitimi almaya kara verdi ve Royal Shekespare Company‘nin öğrencisi oldu.

1985’te, yönetmen Derek Jarman‘la çalışmaya başlayan oyuncu, ilk rolünü 1986 yapımı ”Caravaggio” da aldı. Bu birliktelik kariyerinde hızlı bir yükseliş başlattı ve 1987’de yine ayın yönetmenin imzalı, ”Aria”da, 1988’de ”The Lost of England”da, 1990’da ”The Garden”da, 1991’de ”Edward II”de ve 1993’de ”Wittgenstein”da rol aldı.

1993 yılında ayrıca, yine aynı yönetmenin bir belgeselinde (” Blue”) sesiyle yer aldı. Bu son çalışmasının hemen ardından Aidse yenik düşen yönetmenin ölümü, Tilda’nın hayatında yıkıcı bir etki bıraktı.

Fakat Tilda’yı dünya çapında üne kavuşturan film, bir Jarman filmi değildir. Solly Potter‘ın yönettiği ”Orlando” filmiyle yıldızı parlayan oyuncu canlandırdığı karakterle büyük beğeni topladı.

Ünü sanata tercih etmeyen oyuncu, birçok kez deneysel sinemada ve yeni ve deneyimsiz yönetmenlerle çalışarak cesaretini ve asi tavrını kanıtladı.

Birçok Hollywood filminde de yer alan yetenekli oyuncu Leonardo Di Caprio ile ”The Beach” filminde beğeni topladı. ”Vanilly Sky” ve cebraili canlandırdığı epik korku filmi ”Constantine” ile Hollywood sinemasında da aranan bir yüz oldu.

Filmografi

Stephanie Daley (2006)

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

The Somme (2005) (TV)

Broken Flowers (2005)

Constantine (2005)

Thumbsucker (2005)

Absent Presence (2005)

The Statement (2003)

Young Adam (2003)

Adaptation. (2002)

Teknolust (2002)

Vanilla Sky (2001)

The Deep End (2001)

Possible Worlds (2000)

The Beach (2000/I)

The War Zone (1999)

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (1998)

Female Perversions (1996)

Remembrance of Things Fast: True Stories Visual Lies (1994)

Offene Universum, Das (1993) (TV)

Blue (1993/I)

Wittgenstein (1993)

Orlando (1992)

Man to Man (1992)

The Party: Nature Morte (1991)

Edward II (1991)

“Your Cheatin’ Heart” (1990)

The Garden (1990)

Play Me Something (1989)

War Requiem (1989)

The Last of England (1988)

Ispirazione, L’ (1988)

Andere Ende der Welt, Das (1988)

Degrees of Blindness (1988)

Aria (1987)

Friendship’s Death (1987)

Egomania – Insel ohne Hoffnung (1986)

“Zastrozzi: A Romance” (1986)

Caravaggio (1986)

Tilda Swinton kimdir

Etiketler

Tilda Swinton kimdir biyografisi toplam 1.859 kez okundu. Bugün ise 4 kez okundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz