Melih Kibar kimdir

Ad Soyad: Melih Kibar Doğum Tarihi: ?? ?? 1951 Nereli: İstanbul Meslekler: , Ölüm Tarihi: 07 Nisan 2005

Melih Kibar kimdir, Türk müzisyen, söz yazarı, bestekar, aranjör. Özellikle tiyatro ve film yapıtları için hazırladığı besteler dillerden düşmemiş; Eurovision Şarkı Yarışmaları için hazırladığı yapıtlar, halk tarafından büyük ilgi görmüştür. Ünlü müzisyenin, en bilinen eserleri “İçimdeki Fırtına” ,”İşte Öyle Bir Şey“, “Sevdan Olmasa“, “Bir de Bana Sor“, “Etme Eyleme“, “Her Şey Seninle Güzel“, “Seni Seviyorum“, Eurovision Şarkı Yarışması sinyal müziği “Çobanyıldızı“,”Halley” ve “Hababam Sınıfı” film müziğidir.

1951 yılında İstanbul‘da doğdu. Ailesi ünlü besteciyi , daha küçük yaşta hissedilen müzik yeteneğini geliştirebilmesi için, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Yarı Zamanlı Piyano Bölümü’ne gönderdi. Kibar, konservatuvara başladığında henüz 8 yaşındaydı.

1969 yılında, profesyonel müzik yaşamına İstanbul Yelken Kulübü’nde başladı. Aynı dönemde, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen Liselerarası Hafif Müzik Yarışması’na Alman Lisesi Orkestrası’yla katılan sanatçı, beste dalında birinci oldu. Bu başarıyla, profesyonel müzisyenlerle çalışma fırsatı yakalayan Kibar’ın, Timur Selçuk‘la uzun sürecek ortak çalışmaları 1970‘de başladı.

1974‘te Timur Selçuk Orkestrası‘nın çıkardığı albüme, ilk defa 3 bestesiyle (Gençlik Şarkısı, Kelebek ve Panayır Günü) katkıda bulundu. Kibar’ın “Panayır Günü” bestesi, TRT‘de yayınlanan Oyun Treni adındaki programın jenerik müziği olarak seçildi. 1975‘te ise, Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye elemelerine katılmak üzere “Çoban Yıldızı“nı besteledi. Aynı dönemde, Çiğdem Talu ile yolları kesişti ve birçok ünlü besteye birlikte imza attılar. İkilinin ilk şarkılarından olan “Neden Tuttun Elimi” ve “Bunlar da Geçer“, Füsun Önal‘ın sesiyle hayat buldu. Erol Evgin tarafından 1976‘da seslendirilen “İşte Öyle Bir Şey” ve “Sevdan Olmasa” şarkıları büyük sükse yaptı. Nitekim, Kibar, ilk önemli ödülünü “İşte Öyle Bir Şey” adlı şarkısıyla, Yılın Bestecisi kategorisinde aldılen Hababam Sınıfı için yaptığı besteyle Altın Portakal Film Müziği ödülünün sahibi oldu.

1977‘de yine Erol Evgin tarafından seslendirilen “Bir de Bana Sor” adlı ünlü şarkıyı besteledi. Aynı yıl, “İçimdeki Fırtına” ile bir kez daha “Yılın Bestecisi” ödülüne layık görüldü. Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikaline yaptığı bestelerle, müzikal yeteneğini gözler önüne serdi.

Ünlü bestecinin ödülleri bunlarla sınırlı kalmadı. 1981 yılında, 45’lik plak olarak çıkardığı “Hep Böyle Kal” ve “Söyle Canım” çalışmalarıyla Altın Plak ödülünü aldı. 1984 yılında, Kibar’ın müzikal başarıları arasına, Polonya‘nın Sopot şehrinde aldığı “En Başarılı Orkestra Şefi” ödülü eklendi. Aynı dönemlerde, aranjörlüğünü üstlendiği, İlhan İrem‘in Pencere albümü Altın Plak kazandı. Türk yapımı ilk müzikal filmin de besteleri Kibar tarafından yapıldı.

Müzisyen, 1986 yılında kendi prodüksiyon firmasını “Melki“yi kurdu. Kibar tarafından bestelenen “Halley” adlı şarkı Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye ayağında birincilik ve aynı yıl Norveç‘te düzenlenen Avrupa ayağında ise, dokuzunculuk elde etti. Böylece, Türkiye bu yarışmada, ilk defa ilk on arasında yer almış oldu. 1987‘de Eurovision Türkiye’ye “Paydos” şarkısıyla katılarak ikinci, 1995‘te de “Sev” şarkısıyla birinci oldu.

Kibar’ın sanatsal yeteneği uluslararası müzik çevreleri tarafından da göz ardı edilmedi. 1988‘de, bestecinin Ersu adlı jingle’ı International Advertising Awards Jingle Ödülü‘ne, New Wave adlı jingle’ı ise, International Advertising Awards Başarı Belgesi‘ne layık görüldü. Bu uluslararası başarıların yanı sıra, 1992‘de Sopot-Polonya’da En Başarılı Aranjör ödülünü kazandı.

2000 yılında, “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” adlı tiyatro oyununa yaptığı bestelerle Afife Jale En İyi Besteci Ödülü‘nü aldıktan sonra, sadece kendi bestelerinden derlediği “Yadigar” adlı albüm için çalışmaya başladı. Bu albümü 2001’de çıkardı. 2003‘te ise, “Saat Sabahın Dokuzu” isimli bir albüm yaptı.

Birçok ünlü yapıta besteleriyle hayat veren, unutulmaz müziklerin ünlü bestekarı, 7 Nisan 2005‘te İstanbul’da cilt kanseri teşhisiyle bir süredir tedavi gördüğü Kozyatağı Acıbadem Hastanesi’nde hayata veda etti.

İlgili Makaleler

Melih Kibar hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu