İdil Biret kimdir

Ad Soyad: İdil Biret Doğum Tarihi: 21 Kasım 1941 Nereli: Ankara Meslekler: Ölüm Tarihi: --

İdil Biret kimdir, Türk müzik tarihinde yer alan en büyük yeteneklerden biri olan Biret, piyanist olarak kendini dünyaya kabul ettirmiştir.

İlk piyano dersleri beş yaşındayken Mithat Fenmen’den aldı.Bir yıl sonra Ankara Radyosu’nda Riyaseticumhur Filarmoni Orkestrası eşliğinde Bach’ın Re Minör Piyano Konçertosu’nu seslendirdi ve harika çocuk olarak nitelendirildi.

Çocukluk döneminde Babamın Çikolata Çalışı, Kedilerin Kavgası, Keloğlan, Süleymaniye, Şimendifer gibi besteler yaptı.

1948’de özel bir yasa ile müzik eğitimi almak için ailesiyle birlikte Paris’e gönderildi.Paris Konservaruarı’nda Jean Doyen’den yüksek piyano, Nadia Boulanger’den piyano eşliği ve Jacques Fevrier’den oda müziği dersleri aldı.

1953’de Theatre der Champ-Elysee’de ünlü piyanist Wilhelm Kempff’le birlikte Mozart’ın iki piyano için konçertosunu çaldı.

1954’de Boston’daki Lily Boulanger Vakfı’nın armağanını kazandı.1957’de Paris Konservatuarı’nın yüksekpiyano ile piyano eşlikçiliği sınıflarını birincilik ödülü kazanarak bitirdi.

Emil Giles’in çağrısı üzerine gittiği SSCB’deki turnelerinde sayısız konserler verdi.Perscpolis, Gstaad, Eastburn, La Rochelle, Berlin Festivallerine solist olarak yapıldı.

1968 ve 1970’te Royal kentindeki piyano yarışmasında, 1978’de Brüksel’de düzenlenen Reine Elisabeth piyano yarışmasında jüri üyeliği yaptı.

1973’te Uluslararsı İstanbul Festivali’nde Yehudi Menuhin’le birlikte Beethoven’ın keman ve piyano sonatlarını seslendirdi.

1954 ve 1956’da iki kez Boston’daki Lily Boulanger Anısal Vakfı armağanı, 1959’da da Londra’da Harriet Cohen Uluslararsı Müzik Ödülleri‘nden Dinu Lipatti Altın Madalyası’nı, Polonya’da Kültürel Yararlılık Nişanı, Fransa’da Ordre Natronal du Merite Nişanı‘nın “Chevalier” unvanını aldı.

Ayrıca “Devlet Sanatçısı” olan Biret, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yurtiçi ve yurt dışı konserlerinde birçok kez çaldı.

İlgili Makaleler

İdil Biret hakkında ziyaretçi yorumları

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu