Behiye Aksoy kimdir

Ad Soyad: Behiye Aksoy Doğum Tarihi: 19 Eylül 1933 Nereli: Üsküdar, İstanbul Meslekler: Ölüm Tarihi: 31 Mayıs 2015

Behiye Aksoy kimdir, Platin rengi saçları, şık kostümleriyle kendi tarzını oluşturarak sahneye çıktığı Maksim Gazinosu‘ndaki her galasında izdiham yarattı. Sahnelerin en şık giyinen sanatçısı ünvanını yıllarca kimseye kaptırmayan Aksoy yüzden fazla 45’lik çıkardı. LP sayısı ise 20 civarındadır.

Behiye Aksoy, 19 Eylül 1933 tarihinde İstanbul‘da Üsküdar’da doğmuştur. Doğum adı Behiye Tetiker’dir. Müzikle iç içe olan annesiyle halası Behiye’nin de piyano ve ut çalmasını ister. Ama Behiye daha ilkokuldayken hanende (şarkıcı) olmayı düşler. İlkokulu İstanbul‘da bitirir Behiye. Sonra tüccar babasının işi nedeniyle Ankara‘ya taşınırlar.

Ortaokulu Ankara‘da bitirdikten sonra Konservatuvar vazifesi de gören Ankara Radyosu’nda ses sanatçısı sınavı açılır. Ankara Radyosu imtihanına girdi ve 200 adayın katıldığı sınavı 5 kişi kazanır. O 5 kişi arasında Behiye de vardır. 1948’de 15 yaşındayken Ankara Radyosu’na stajyer ses sanatçısı olarak girer. 9 yıl boyunca şarkı söylediği radyoda yükselir.

1958 yılında ilk kez Ankara Göl Gazinosu’nda sahnelere adım attı. 28 Ekim 1961 tarihinde Taksim Sineması bitişiğinde açılan Maksim Gazinosunda dönüşümlü olarak Zeki Müren ve Orhan Boran ile birlikte program yapıp Maksim tarihinin ilk kadın assolistlerinden oldu.

Maksim Gazinosu tarihinde, Zeki Müren‘le yarışan tek bayan şarkıcıdır. Televizyonun etkili olmadığı yıllarda Büyük Myükselir masalardan. Behiye Hanım’dan basın da övgüyle söz eder. Daha sonra Tepebaşı Gazinosunda 2 sezon boyunca çalışıp, halkın yoğun sevgi ve ilgisiyle karşılaştı. 60’lı yıllarda “Grafson Şençalar” etiketli 78 devirli taş plakları adeta yok satıyordu.

Plaklarında da başarıyı yakalar. Her plağı satış rekorları kırar. Plakları iyi satan şarkıcılar ‘Altın Plak’ ile ödüllendirilir. Behiye Aksoy’un rekoruna altın plak az gelir. Platin saçlı assoliste ‘Platin taç’ takılır.

Behiye Aksoy 3 kez nikâhlanır. İlk evliliğini besteci Halil Aksoy, ikinci evliliğini film yapımcısı Berker İnanoğlu üçüncü evliliğini ‘Gazinocular Kralı’ Fahrettin Aslan ile yapar. Ömür boyu ilk eşinin soyadını taşır.

Genç bestecilere şans tanıyan Behiye Aksoy, Ankara Radyosu’nda genç bir besteci ve yorumcu olarak görev yapan Yıldırım Gürses‘in eserlerini gazino sahnelerinde okuyarak O’nu şöhrete ulaştırmıştı.

Erman Film Şirketinin teklifi üzerine kendisini gazinolarda izleme olanağı bulamayan halkı ile birkaç filmde bile olsa buluşmayı istedi. O yıllarda hiçbir sanatçıya teklif edilmeyen rekor bir ücret ile 1967 yılında yönetmenliğini Orhan Elmas‘ın yaptığı, başrolünü İzzet Günay ile paylaştığı “Kederli Günlerim” isimli filmde rol aldı.

1973 yılında satış rekoru kıran “Falcı” plağı ile aynı adı taşıyan Prodüktörü Berker İnanoğlu olan, başrolleri Murat Soydan ve Metin Serezli ile paylaştığı ‘Falcı’ filmini çevirir.

Behiye Aksoy, gazino döneminin sona erdiği 1980’liya çekildi.

2001 yılında alzheimer hastalığına yakalanan Behiye Aksoy ne yazık ki şimdi hiç kimseyi hatırlayamamaktadır. 2011 yılında birikimlerinin tamamını elinden çıkartarak İstanbul’da bir huzurevinde yaşamayı tercih etmiştir.

2001 yılında yakalandığı alzheimer hastalığı nedeniyle bir süre tedavi gören Behiye Aksoy, kaldığı huzurevinde 31 Mayıs 2015’de hayatını kaybetti.

Evlilikleri :

1.evliliği: 29 Aralık 1951 tarihinde Avukat – Udi Halil Aksoy‘la evlendi. 1952 yılının Şubat ayında tek evladı olan Ahmet Kazım Aksoy doğdu. 31 Ekim 1963 tarihinde boşandı.
2.evliliği: Ocak 1973 yılında film yapımcısı Berker İnanoğlu ile evlendi. 17 gün süren evlilik sonunda Aksoy eşine bir mektup bırakarak evi terk etti ve ardından açtığı boşanma davası neticesinde 1974 yılında boşandı.
3.evliliği: 1974 yılında Uzun yıllar birlikte olduğu Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan ile evlendi. 4 ay evli kaldılar.

Filmleri :
1967 – Kederli Günlerim
1973 – Falcı
1975 – Deli Deli Tepeli (konuk oyuncu)
1976 – Lanetli Yıllar

Albümleri :
Behiye Aksoy (Şençalar Plak)
Dumanlı Meyhaneler (Grafson Plak)
Kıskanırım (Atlas Plak)
1972 Yılının 12 Altın Şarkısı (Atlas Plak)
Unutulmayan Şarkılar Konseri (Atlas Plak)
Sizin İçin Seçtiklerimiz (Yavuz Plak)
Anılarla Sadettin Kaynak (Yavuz Plak)
Unutulmayanlar 1 (Coşkun Plak)
Çağrı (Lider Plak)
Kapın Her Çalındıkça (Coşkun Plak)
Nankör (Harika Plak)
Ölmeyen Nağmeler – Buket 1 (Harika Plak)
Bir Zamanlar 3 (karma) (Ossi Müzik)
Ayrılamayız Artik
At Kadehi elinden
Elbet bir gün buluşacağız
Bir Kara Sevda
Bir garip yolcu

İlgili Makaleler

Behiye Aksoy hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu