Şener Şen kimdir

Ad Soyad: Şener Şen Doğum Tarihi: 24 Aralık 1941 Nereli: Adana Meslekler: , , , Yaş: 83

Şener Şen kimdir, Şener Şen, Kemal Sunal ve İlyas Salman ile beraber oynadığı komedi filmleri ile izleyicilerin gönlünde taht kuran Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu. Ünlü sinema oyuncusu Ali Şen’in oğlu olan Şener Şen, tiyatro kökenli bir oyuncu olup, ufak yan rollerle sinema sektörüne girmiş, Arzu Film ile beraber çektiği komedi filmleri ile ünlü olmuş ve de kariyerinin son yıllarında oynadığı Muhsin Bey, Eşkiya ve Kabadayı gibi dram filmlerindeki başarısıyla Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi oyunculardan birisi olduğunu kanıtlamıştır.

Şener Şen, 26 Aralık 1941 tarihinde, Adana’da dünyaya geldi. Komedi ve dram tarzındaki pek çok sinema filminde rol alan Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncularından Ali Şen’in oğlu olarak dünyaya gelen Şener Şen, babası gibi oyuncu olma isteğiyle tiyatroya başladı.

İlk olarak 1958 yılında, Yeşil Sahne’de oyunculuğa başlayan Şener Şen, 19641966 yılları arasında öğretmen olarak Doğu Anadolu’da görev aldıktan sonra İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yan rollerde yer alarak profesyonel oyunculuğa başladı.Şen, zaman içinde daha büyük rollerde görülerek mesleğinde ilerleme fırsatı yakaladı.

Tiyatronun yanı sıra dublaj sanatçısı olarak da çalışan Şen, 1967 yılında çekilen Sözde Kızlar adlı sinema filmi ile beyazperdeye adımını attı. 1971 tarihli Altın Prens Devler Ülkesinde adlı yapımda babası Ali Şen ile beraber rol alan başarılı oyuncu, 70’li yılların ilk yarısında pek çok filmde yan rollerde gözüktükten sonra asıl çıkışını 1975 yılında rol aldığı iki filmle yakaladı; Bizim Aile ve Hababam Sınıfı.

1975 tarihlinde vizyona giren, Rıfat Ilgaz’ın aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan ve de yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Şen’i şöhrete taşıyan yapım oldu. Kadrosunda Münir Özkul, Tarık Akan, Adile Naşit ve Kemal Sunal gibi pek çok ünlü ismi barındıran bu filmde Şen’in canlandırdığı sakar, beceriksiz ve saf beden eğitimi hocası Body Ekrem karakteri halk tarafından çok sevilince devam filmleri olan 1976 tarihli Hababam Sınıfı Uyanıyor, 1977 tarihli Hababam Sınıfı Tatilde ve de serinin son filmi olan 1978 tarihli Hababam Sınıfı Dokuz Doğurdu’nun kadrolarında da yer aldı.

Hababam Sınıfı serilerinde beraber rol aldığı iki aktör, Kemal Sunal ve İlyas Salman, Şen’in uzun bir süre boyunca çekeceği pek çok komedi filminde kendisiyle beraber rol oynadı. İlyas Salman ile beraber Banker Bilo, Çiçek Abbas, Dolap Beygiri gibi filmlerde rol alan Şen, Kemal Sunal ile beraber ise Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Davaro gibi pek çok komedi filminde rol alarak unutulmaz bir ikili oluşturdu. Bu dönemde oynadığı filmlerde genellikle üçkağıçı, güvenilmez, kurnaz ama şansı sürekli kötüye giden bir karakteri canlandıran Şen, Kemal Sunal ve İlyas Salman’ın canlandırdığı saf karakter tiplemelerine çok iyi bir antitez oluşturarak unutulmayacak filmlere imza attı.

Şen’in kariyerinin olgunlaşma dönemi olarak tanımlanabilecek olan ve genellikle dram ağırlıklı filmlerde rol oynadığı dönemin başlangıcı ise 1984 yılına rastladı. İlk olarak 1984 tarihli, Ertem Eğilmez yönetmenliğinde çekilen Namuslu’da fazlasıyla dürüst ve onurlu olduğu için sistem tarafından kabul edilmeyen Ali Rıza karakterini canlandıran Şen, daha sonra ise 1985 tarihli Nesli Çölgeçen filmi Züğürt Ağa’da feodalizmin modernite içinde çözülmesini sonucunda Ağalık’tan vazgeçmek zorunda kalan bir köy ağasının İstanbul’da başından geçen maceraları başarıyla canlandırdı.

1985 tarihli Çıplak Vatandaş ve 1986 tarihli Milyarder, Şen’in yeni sinema anlayışının ekranlardaki temsilcileri olurken, 1987 yılında vizyona giren Muhsin Bey, Şener Şen’in sanat hayatındaki doruklardan birisini temsil etmekteydi. Yavuz Turgul’un senarist ve yönetmen olarak can verdiği Muhsin Bey, prensiplerine sonuna kadar bağlı, eski kafalı ve modası geçmiş bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve onun şöhret yapmak için çabaladığı yanık sesli genç sanatçı Ali Nazik’in hikayesini konu alıyordu. Değişen dünyada eski değerlere bağlı olarak yaşamaya çalışan Muhsin Bey karakteriyle Türk Sineması’nın başyapıtlarından birisine imza atan Şen, ayrıca bu film sayesinde ileriki yıllarda pek çok kez beraber kamera karşısına geçeceği Uğur Yücel ile de ilk defa bir başrolde beraber çalışma fırsatı yakaladı.

Muhsin Bey’in ardından 1987 yılında Selamsız Bandosu ve Zengin Mutfağı filmlerinde başrol oynayan Şen, 1988 tarihli Arabesk ile bir kez daha unutulmaz bir oyunculuğa imza attı. Yönetmenliğini Ertem Eğilmez, yapımcılığını ise Türker İnanoğlu’nun üstlendiği ve senaryosunda Gani Müjde’nin görev aldığı Arabesk, Türk sinemasında arabesk kültürünün izlerini çözümleyen ve de bu duruma traji-komik bir bakış açısı getiren kuvvetli bir absürd komedi ve hatta yer yer müzikal filmiydi. Müjde Ar ve rol arkadaşı Şener Şen’in fevkalede oyunculukları sayesinde film 26. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazandı.

Arabesk sonrasında rol aldığı film sayısını azaltan ve de filmlerin aralarındaki süreyi uzatan Şener Şen, artık tam anlamıyla bir yıldız oyuncu portresi çiziyordu. 1990 yılında Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni ile Muhsin Bey karakterine yakın bir portre çizen başarılı oyuncu, 1992 yılında Yavuz Turgul yönetmenliğindeki Gölge Oyunu’nda Şevket Altuğ ile beraber başrolde yer aldı. Bir sonraki filmi Amerikalı ise Amerikan Pop Kültürü’nün ülkemizde yarattığı değişimlere eğlenceli bir bakış açısı getiren başarılı bir absürd komedi örneğiydi. Amerikan filmlerinden bire bir alınmış bölümlerle desteklenen (Evde Tek Başına, Temel İçgüdü vs..) Amerikalı, Lale Mansur, Taner Barlas ve Eray Özbal gibi başarılı oyuncuları bir araya getirdi.

Amerikalı’nın ardından üç yıl boyunca sinema filmi çekmeyen Şen, 1996 yılında Eşkiya ile beraber sinemalara geri döndü. Yavuz Turgul tarafından senaryosu yazılan ve de yönetilen Eşkiya, Baran adlı eski bir eşkiyanın 35 yıllık hapis hayatının ardından geçmişiyle hesaplaşmasını ve de Cumali adındaki genç bir serserinin hayatına dahil olmasını anlatırken bir yandan da uyuşturucu ve mafya ilişkilerine değiniyordu. Şen’i Uğur Yücel ile bir kez daha başrollerde bir araya getiren Eşkiya, uluslararası film festivallerinde ve de 19. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri’nde pek çok ödül kazandı.

Eşkiya’nın vizyona girmesinin ardından sekiz yıl hiçbir sinema filmi çekmeyen Şen,bu süre içerisinde sadece 2000 yılında gösterime başlayan T.V. dizisi İkinci Bahar’da rol aldı. 2004 yılında vizyona giren ve başrollerini Meltem Cumbul’la paylaştığı Gönül Yarası’nda bir kez daha Yavuz Turgul ile beraber çalışma fırsatı bulan Şen, 2007 yılında ise senaryosunu Yavuz Turgul’un yazdığı ve yönetmenliğini Ömer Vargı’nın yaptığı Kabadayı’da rol aldı. Kenan İmirzalıoğlu, Aslı Tandoğan ve Rasim Öztekin gibi başarılı sanatçıların rol aldığı Kabadayı gişede 10.000.000 dolarlık bir hasılata imza atarken, eleştirmenler tarafından II. Eşkiya olarak nitelendirildi.

Muhsin Bey filminde beraber başrolü paylaştıkları Şermin Hürmeriç ile evlenen Şen, 11 yıllık bir evliliğin ardından eşiyle boşandı.

Şener Şen’in yakın zamanda vizyona girmesi beklenen filmleri arasında ise Av Mevsimi yer alıyor.

28 Aralık 2016’da Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Şener Şen törende yaptığı konuşmada; “Hikayeler hayatı nasıl yaşayabiliriz konusunda bize yol göstericilerdir. Ben canlandırdığım karakterlerin iyiye ve doğruya hizmet etmesi için özenle seçtim. Bir aktör için intihar sayılabilecek uzun yıllar istediğim hikayeyi bekledim. İyiyi, doğruyu ve güzeli arayan toplumların her zaman barış içinde yaşayacağına inandım. Bu ödülü toplumsal barışımıza bir katkısı olması umudu ile kabul ediyorum” açıklamasında bulundu.

Şener Şen, 2019 yılında Zengin Mutfağı tiyatro oyununu tekrar sahnelemeye başlamıştır. 9 Kasım 2019 yılında, Anadolu Üniversitesi’nin düzenlediği Uluslararası Tiyatro Festivali’nde Şener Şen Kültür Salonu’nun açılışı yapıldı. Açılış sonrasında usta oyuncu Şener Şen’in yönettiği ve oynadığı Zengin Mutfağı oyunu sahnelendi.

Filmleri:

1964 – Hizmetçi Dediğin Böyle Olur,
1967 – Sözde Kızlar – Serseri,
1971 – Altın Prens Devler Ülkesinde – Tintin,
1971 – Görünce Kurşunlayın – Kamyonet Şöförü,
1972 – Katerina,
1973 – Aşk Mahkumu – Doktor,
1973 – Bitirimler Sosyetede – Garson,
1973 – Bir Demet Menekşe,
1974 – Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz – Devlet Dairesinde Müdür Arayan Adam/Nubar Terziyan Seslendirmesi,
1974 – Ayrı Dünyalar – Kumarbaz,
1975- Bak Yeşil Yeşil – Ahmet,
1975 – Bizim Aile – Şener,
1975 – Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı – Badi Ekrem,
1975 – Aptal Şampiyon – Fong,
1976 – Hababam Sınıfı Uyanıyor – Badi Ekrem,
1976 – Tosun Paşa – Lütfü,
1976 – Süt Kardeşler – Kumandan Hüsamettin,
1977 – Hababam Sınıfı Tatilde – Badi Ekrem,
1977 – Şabanoğlu Şaban – Kumandan Hüsamettin,
1977 – Çöpçüler Kralı – Zabıta Amiri,
1977 – Gülen Gözler – Vecihi,
1978 – Kibar Feyzo – Maho Ağa,
1978 – Sultan – Bakkal Bahtiyar,
1978 – Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor – Badi Ekrem,
1978 – Neşeli Günler – Ziya,
1979 – Erkek Güzeli Sefil Bilo – Maho Ağa,
1979 – N’olacak Şimdi – Şakir,
1980 – Banker Bilo – Banker Maho,
1981 – Gırgıriyede Şenlik Var – Haydar,
1981 – Davaro – Sülo,
1982 – Adile Teyze – Sadık,
1982 – Çiçek Abbas – Şakir,
1982 – Dolap Beygiri – Banker Yakup,
1983 – Gırgıriyede Cümbüş Var – Duman Haydar,
1983 – Şekerpare – Ziver,
1983 – Şalvar Davası – Ağa,
1984 – Gırgıriyede Büyük Seçim – Duman Haydar,
1984 – Namuslu – Ali Rıza,
1985 – Züğürt Ağa – Ağa,
1985 – Aşık Oldum – Şakir,
1985 – Çıplak Vatandaş – İbrahim,
1986 – Milyarder – Mesut,
1986 – Değirmen – Kaymakam Hilmi,
1987 – Muhsin Bey – Muhsin Bey,
1987 – Selamsız Bandosu – Latif Şahin,
1988 – Zengin Mutfağı – Lütfü Usta,
1988 – Arabesk – Şener,
1990 – Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni – Haşmet Asilkan,
1992 – Gölge Oyunu – Abidin,
1993 – Amerikalı – Şeref The Türk,
1996 – Eşkıya – Baran,
1998 – İkinci Bahar – Ali Haydar – Televizyon dizi,
2004 – Gönül Yarası – Nazım,
2007 – Kabadayı – Ali Osman,
2010 – Av Mevsimi – Cinayet masası polisi Avcı Ferman,
2017 – Yol Ayrımı – Mazhar Kozanlı.

Reklam Filmleri:

1985-1986 – Hürriyet Reklamları,
1990-1992 – Artema Reklamları,
2001-2002 – Pamukbank Reklamı,
2002-2006 – Akbank Reklamları,
2008-2010 – TTNet Reklamları,
2015-2016 – Aygaz Otogaz Reklamları.

Tiyatro Oyunları:

1967 – Othello William Shakespeare,
1967 – Cyrano de Bergerac,
1977 – Oyun Nasıl Oynanmalı,
1978 – Zengin Mutfağı,
1979 – Sersem Kocanın Kurnaz Karısı,
1981 – Hababam Sınıfı Müzikali,
1982 – Neşe-i Muhabbet,
1983 – Sade Vatandaş Şvayk Hitler’e Karşı,
1984 – Keşanlı Ali Destanı,
1986 – Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra,
2004 – Mucizeler Komedisi,
2019 – Zengin Mutfağı.

Şener Şen’in Aldığı Ödüller:

1978 – Çöpçüler Kralı – Şakir – Altın Portakal – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu,
1987 – Muhsin Bey – Muhsin Kanadıkırık – En İyi Erkek Oyuncu,
2004 – Altın Portakal – Yaşam Boyu Onur Ödülü,
2005 – Gönül Yarası – Nazım – En İyi Erkek Oyuncu,
2005 – Sadri Alışık Ödülü – En İyi Erkek Oyuncu,
2006 – Altın Koza – Yaşam Boyu Onur Ödülü,
2008 – Eşkıya – Baran – Yeşilçam Ödülü – En İyi Erkek Oyuncu,
2008 – SİYAD Ödülü – Onur Ödülü,
2016 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü – Sinema.

Şener Şen

İlgili Makaleler

Şener Şen hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu