Hafız Esad kimdir

Ad Soyad: Hafız Esad Doğum Tarihi: 06 Ekim 1930 Nereli: Suriye, Kardaha Meslekler: Ölüm Tarihi: 10 Haziran 2000

Hafız Esad kimdir, 1971-2000 yılları arasında Suriye devlet başkanlığı yaptı. Lazkiye eyaletinin Kardaha şehrinde, 6 Ekim 1930 da, Fakir bir nusayri ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğu maddi zorluklarla geçti, asker olmak istedi. 1955’te Hums Askeri Akademisi’nden pilot subay olarak mezun oldu ve 1958 yılında gece savaşı eğitimi görmek amacıyla SSCB’ye gönderildi. Yurduna döndükten sonra uzun yıllar orduya hizmet eden Esad, başarılarıyla hava filosu komutanlığına kadar yükseldi.

1961’de Mısır Devlet Başkanı Nasır’ın başını çektiği Pan-Arap ütopyosını gerçekleştirmeye çalışan Birleşik Arap Cumhuriyeti‘nden Suriye’nin çekilmesine karşı çıktığı için, 1961’de Silahlı Kuvvetler’den ihraç edildi. Ordudan ayrıldıktan sonra 16 yaşından itibaren üyesi olduğu Baas Partisi‘nin askeri kanadında kilit bir görev üstlendi ve 1963’te gerçekleştirilen darbede önemli rol oynadı.1965’te Hava Kuvvetldi, ardından Esad, 1966’da Baas Partisi nin Suriye kolu içindeki radikal ve bağımsızlık yanlısı kanadın, barışçı kanadı devirmesinin ardından partideki hizmetlerinin karşılığında Şubat 1966’da Savunma Bakanı oldu.

1969-1970 yılları arasında Baas Partisi’nin sivil ve askeri kanatları arasında baş gösteren iktidar mücadelesinde etkin biçimde yer aldı.Bu çatışmayı doruğa çıkaran Filistinli gerillalarla Ürdün ordusu arasında çıkan Ürdün iç savaşında hangi tarafın tutulacağı tartışmaları ülkeyi böldüğü dönemden başarıyla sıyrılarak 13 Kasım 1970’te kansız bir darbeyle iktidarı ele aldı. Mart 1971’de yapılan halkoylamasıyla ile de Suriye’nin devlet başkanı seçildi ve hayata gözlerini yumana kadar bu görevi sürdürdü.

Esad’ın, ülkeyi yönettiği dönem dünyanın kaynayan kazanı Ortadoğu’nun en hareketli yılları idi. Doğu komşusu Irak’ta iktidar ve kardeş parti Baas yöneticileriyle hiç bir zaman yıldızı barışmadı. Ekim 1973’te İsrail’e savaş açan Mısır’ın yanında yer aldı , ancak yenilgiyle çıktığı savaşın ardından Mısır ile de yolları ayrıldı.

Sonraki yıllarda SSCB ile ilişkilerini geliştirdi.1980’de SSCB ile imzalanan 20 yıllık dostluk ve işbirliği antlaşmasını, 1982’de SSCB’den silah ve teknik yardım almayı öngören bir başka antlaşma izledi.1984’te bu ülkeye yaptığı geziyle ikili ilişkileri daha da ileriye götürdü.
Filistin Kurtuluş Örgütü’ne geniş destek verdi, ancak FKÖ yönetimiyle ortaya çıkan anlaşmazlık üzerine, bu örgüt içinde Suriye’ye bağlı yeni örgütler oluşturmaya çalıştı. 1991’de FKÖ lideri Yaser Arafat’la ilişkilerini düzeltti.

Esad yönetimi ülke içinde özellikle Müslüman Kardeşler‘in muhalefetiyle karşılaştı.Bu muhalafeti sindirmeye yönelik sert önlemler aldı, Şubat 1982’de Müslüman Kardeşler’in kalesi olan Hama kentinin büyük ölçüde yıkılmasına, 10 bin ile 20 bin arasında kişinin ölmesine yol açtı. Bu olay Hama Katliamı olarak bilinir.Parti ve devlet yönetimindeki kişisel denetimini sürdüren Esad, 1978, 1985, 1991 ve 1999’da dört kez daha devlet başkanlığına seçildi.

2000 yılında Akciğer kanserinden öldü.

İlgili Makaleler

Hafız Esad hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu