Uzun Mehmet kimdir

Ad Soyad: Uzun Mehmet Doğum Tarihi: 1820 Nereli: Zonguldak Meslekler: Ölüm Tarihi: 08 Kasım 1829

Uzun Mehmet kimdir, Taşkömürünü Türkiye’de Zonguldak bölgesinde ilk bulan kişidir.

Uzun Mehmet, Zonguldak, Ereğli’ye bağlı Kestaneci Köyü’ndendir. 1820’li yıllarda Ereğli’nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir.

Uzun mehmet, asker oldu. istanbul’a gitti. Orada deniz eri olarak askerlik yaptı.

19. yüzyılda kömür İngiltere‘den ithal ediliyordu. Padişah II. Mahmut, bir ferman çıkararak memleketin her yerinde kömür aranmasını emretti. Uzun Mehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine, subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.

Uzun Mehmet, bir gün Ereğli’de Kösedağı mevkiindeki Neyren Köyü civarındaki değirmene gider. Mevsim hasat sonu olduğu için, değirmen doludur. Uzun Mehmet, kendine sıra gelene kadar dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar görür. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir. Bunlardan biraz toplayarak evinde yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar.Mehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini istanbul’a götürüp ilgili yere teslim etti.

Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna çok sevinerek Uzun Mehmet’i 50 altınla ödüllendirir. Ayrıca kendisine kaydı hayat şartıyla 600 kuruş maaş bağlandı. Böylece taş kömürünün bulunuşu, 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.

Bir heyetle Zonguldak‘a dönüp, kömürü bulduğu yeri göstereceği sırada daha İstanbul’da iken kahvesine zehir konarak dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa tarafından Leblebici Hanı’nda 8 Kasım 1829 tarihinde öldürtüldü.

Zonguldak’taki maden ocaklarından ikisine Uzun Mehmet-I, Uzun Mehmet-II adları verildi. Ayrıca şehrin caddelerinden birinin adı da Uzun Mehmet’dir. Şehrin en güzel yerindeki madenci feneri şeklindeki anıt Uzun Mehmet’in hatırası olarak dikildi.

İlgili Makaleler

Uzun Mehmet hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu