Selahattin Beyazıt kimdir

Ad Soyad: Selahattin Beyazıt Doğum Tarihi: 1931 Nereli: Ağrı Meslekler: Ölüm Tarihi: --

Selahattin Beyazıt kimdir, İş adamı, sanayici ve eski Galatasaray futbol kulübünün eski başkanlarındandır. Beyazıt Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Selahattin Beyazıt, 1931 yılında Ağrı’nın ilçesi Doğubayazıt‘da doğmuştur. Dedesi, Kürt aşiret ağalarından İbrahim Ağa, 1930’da Ağrı Dağı civannda Kürt isyanına katılmış ve 17 kişilik sürgün listesine alınmıştır. Daha sonra oğul Mehmet, 2 teneke dolusu altınla İstanbul’a geldi. Babası Mehmet Beyazıt emlak alım-satım ve hayvan ticareti yaparak zengin oldu. İstanbul‘da büyüyen Selahattin Beyazıt, 1950 yılında Galatasaray Lisesi‘nden mezun oldu. İstanbul’da bitirdiği Liseden sonra İngiltere‘de Cambridge Üniversitesinde okuyarak mezun oldu.

Selahattin Beyazıt, askerliğini Ankara‘da yedek subay olarak yaparken, çok iyi derecede İngilizce bilmesi sebebi ile Marshall yardımını takip eden yıllarda Türkiye ekonomisinin durumunu değerlendirmek için defalarca Ankara‘ya gelen Amerikalı ekonomist Max Thornburg‘a tercümanlık yapmakla görevlendirildi.

Adnan Menderes ve Süleyman Demirel‘in milletvekilliği tekliflerini sürekli geri çeviren Beyazıt, daha sonra kısa bir süre olsa da Adnan Menderes‘in özel kalem müdürlüğünü yaptı. 1975-1978’de ABD ile ilişkilerin yoğunlaştığı dönemde babasının tüm ısrarlarına rağmen

1976 yılında gelir vergisi rekortmenleri arasında üçüncü sırada yer alan Selahattin Beyazıt’ı aslında Türkiye’nin en büyük sanayicilerinden biri olarak ünlenmiştir.

Selahattin Beyazıt, Leyland kamyonlarının ve Shell Petrol Şirketi’nin Türkiye temsilciliğini yapmış, sonra da Beyazıt Şirketler Grubu’nu kurarak Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenmiştir. Kasım 2004’te, Bülent Eczacıbaşı‘nın görevden ayrılması üzerine Türk Pirelli A. Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devralmıştır.

Selahattin Beyazıt, İngiltere‘de Cambridge Üniversitesinde okuken, Lordlar Kamarası Başkanı Lord Brabazon of Tara, Selahattin Beyazıt’ın hamiliğini üstlenmiştir. Lord Brabazon daha o dönemde Beyazıt’ı Bilderberg Grubu ve Mason Locası’na aldırmıştır. Babasının, Lord Brabazon’la yakın ilişkileri olmuştur.

Selahattin Beyazıt’ın Bilderberg Grubu ile ilişkileri Paris, Londra ve NATO büyükelçilikleri görevinde Muharrem Nuri Birgi ile hemen hemen aynı dönemde, 1960‘lı yıllarda başlamıştır. Bu dönemde öyle yakın arkadaş olurlar ki hiç evlenmediği için çocuksuz ölen Birgi, tüm servetini Beyazıt’a bırakmıştır.

Beyazıt, 1972-1992 yılları arasında Bilderberg Türkiye Temsilciliği’ni yürütmüş, Bilderberg üyeleri ve Bilderberg konferansları katılımcılarının isimlerini bizzat belirlemiştir. 1992‘de görevini Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç‘a devretmiştir.

Beyazıt, zamanla Bilderberg Grubu içinde o kadar güçlü duruma gelmiştir ki İngiliz hükümetleri gönderilecek büyükelçilerin itimatnamelerini Türkiye’ye sunmadan önce Beyazıt’ın görüşünü almışlardır.

1975 Çeşme Altınyunus Bilderberg Toplantısı, Selahattin Beyazıt’ın ısrarlı isteği üzerine gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların isimleri bizzat Beyazıt tarafından belirlenmiştir. Bu toplantıya Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, İhsan Sabri Çağlayangil, Turhan Feyzioğlu, İhsan Doğramacı, Muharrem Nuri Birgi, Oğuz Gökmen, Hasan Esat Işık, Kamuran İnan, Gülten Kazgan, Memduh Yaşa, Halil Tunç, Selçuk Yaşar, Selahattin Beyazıt ve Semih Akbil katılmıştır.

Toplantıya NATO Genel Sekreteri Joseph Luns ve Dünya Bankası Başkanı Robert McNamara da katılmıştır. Katılan yüze yakın erkek arasında sadece 2 kadın üye bulunmaktaydı. Prof. Dr. Gülten Kazgan ve İngiliz Muhafazakâr Partisi Başkanı olarak yıldızı parlamakta olan Margareth Thatcher. Thatcher’ın toplantıya gelmesini sağlayan Beyazıt olmuştur. Bu bağlamda “Beyazıt, Thatcher’a başbakanlık yolunu açtı” denilmiştir.

Beyazıt, hiçbir zaman ön plana çıkmamıştır. Yılın 300 gününü Türkiye dışında Elitler arasında geçirmiş, faaliyetlerini onlarla birlikte perde arkasından planlamıştır. Amerika ve Avrupa elitleri ile çok derin ilişkiler içindedir. İngiltere eski Başbakanı Margareth Thatcher’e, “Magy” diye hitap edecek derecede samimi; İngiliz Kraliyet Ailesi ile randevusuz görüşme yapabilecek derecede ender insanlardan biridir.

Beyazıt, İtolan Türk Pirelli A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 2004 yılında Bülent Eczacıbaşı‘ndan devralmıştır.

Metal, toprak, otomotiv sanayinin yanı sıra armatörlük alanında hızlı bir büyüme performansı yakaladı. Siyasi ve ekonomik anlamda güçlü dostlukları bulunan Beyazıt, futbolla da yakından ilgilendi.

Selahattin Beyazıt, Galatasaray‘da 1969-1973 yılları arasında iki dönem başkanlık yaptı. 1973 – 1975 yılları arasında Mustafa Pekin başkanlık yaptıktan sonra yine 1975 – 1979 yılları arasında Galatasaray başkanlığı yapmıştır.

Bu döneminde Galatasaray futbol takımı 9 kupa (3 Lig Şampiyonluğu, 2 TSYD Kupası,2 Federasyon Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası) kazanarak adını kulüp tarihine altın harflerle yazdırmıştır. 1971 yılında Galatasaray Spor Kulübü’ne Riva Arazisini kazandırmıştır. Dönemin parası ile 100 bin TL vererek bu araziyi aldırdığında, çok eleştirilmiş “Sayın Başkan bu kulübün parası bu kadar değersiz mi. Burada inek mi otlatacaksınız” sorusuna muhatap olmuştur.

Beyazıt aynı zamanda İngiltere‘den Brian Birch‘ü Teknik Direktör olarak takımın başına getirmiş ve camiaya üst üste 3 yıl şampiyonluk yaşatmıştır.

Selahattin Beyazıt, iş adamı Sedat Eroğlu’nun kızı ile evlendi. Murat Beyazıt adında oğlu vardır.

Galatasaray Üniversitesi‘nin iki yakası arasındaki bağı sağlayan alt geçide adı verilmiştir.

Ünvanları :
-Bilderberg Üyesi
-Bilderberg Türkiye Temsilcisi
-Beyazıt Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
-Leyland (İngiliz) Kamyonları Türkiye eski Temsilcisi
-Shell(İngiliz) Petrol Şirketi Türkiye Temsilcisi
-Türk Pirelli A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
-Siyasi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (SİSAV) Danışma Kurulu üyesi
-Galatasaray Kulübü eski Başkanı

İlgili Makaleler

Selahattin Beyazıt hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu