Orhan Arda kimdir

Ad Soyad: Orhan Arda Doğum Tarihi: 19 Mayıs 1911 Nereli: Yunanistan Meslekler: Ölüm Tarihi: 04 Temmuz 2003

Orhan Arda kimdir, Anıtkabir‘in Emin Onat‘la birlikte mimarıdır.

Orhan Arda, 19 Mayıs 1911 tarihinde Selanik, Yunanistan‘da doğmuştur. Tam adı Ahmet Orhan Arda’dır. İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrenimini İstanbul‘da tamamladı. 1936 yılında (İTÜ) bugün İstanbul Teknik Üniversitesi olan Yüksek Mühendis Mektebi’nden mezun oldu. 1938’de mezun olduğu yüksek okulun İnşaat Şubesi’ne asistan olarak göreve başladı. 1939 yılında doçent olmaya hak kazandı. 1960‘ta İTÜ Mimarlık Fakültesi ikinci Bina Kürsüsü profesörlüğüne atandı.

Orhan Arda, 1 Mart 1941 tarihinde Anıtkabir için açılan uluslararası yarışmaya Prof. Emin Onat ile birlikte katıldı. İkilinin hazırladıkları projesi, 49 proje arasında birinci seçildi. Anıtkabir’in uygulama projeleri ve inşaat sürecinde Emin Onat‘la birlikte çalıştı. Üniversitede 1945 yılına kadar Ord. Prof. Emin Onat‘la birlikte daha sonra tek başına Mimari Proje dersleri verdi.

Emin Onat-Orhan Arda’nın yarışmayı kazanan projesinin görünüşü.

1954-1955’te Almanya, İsviçre ve İtalya‘da mesleki incelemelerde bulundu.

Yüksek Mühendis Mektebi’nin Üniversiteye (İTÜ) dönüşmesi ile birlikte Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Doçentliği unvanını aldı. Bu tarihten itibaren 10 Kasım 1953 tarihine (Atatürk‘ün Anıtkabir‘e defni) kadar geçen süre içinde bir taraftan akademik ve büro çalışmalarını yürütürken aynı süre içinde üniversitedeki görevinden izinli olarak, Anıtkabir‘in şantiye çalışmalarında katıldı.

1960 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi 2. Kürsüsü Profesörlüğü’ne atandı. Bir süre sonra aynı kürsünün Başkanlığı’na getirildi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Çevre Analizi ve Endüstrileşmiş Bina Tasarımı Kürsüsü’nde Profesör olarak görev yaptı. 1978 yılında üniversitedeki görevinden emekli oldu.

Orhan Arda, 4 Temmuz 2003 tarihinde İstanbul‘da 92 yaşında ölmüştür.

Eserleri :
Emin Onat ile birlikte tasarlayıp uyguladığı Anıtkabir (1942-1953).

İlgili Makaleler

Orhan Arda hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu