Biyografi

Muhammed Ali Cinnah kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Muhammed Ali Cinnah kimdir, Hindistanlı bir siyaset adamı olan Muhammed Ali Cinnah, Pakistan’ın kurucusu ve ilk genel valisidir. Hindistan Yarımadası’nın Hindistan ve Pakistan olarak iki ayrı devlete bölünmesinin İngiltere’ye kabul ettirilmesi hemen hemen tümüyle onun çabalarının sonucudur.

Cinnah, Karaçi’de varlıklı bir tüccarın oğlu olarak 25 Aralık 1876’da dünyaya geldi. Londra’da hukuk öğrenimi gördü. Bombay‘da 10 yıl avukatlık yaptıktan sonra siyasete atıldı. Önce Hindistan Ulusal Kongresi’ni (INC/Kongre Partisi) destekledi, sonra Tüm Hint Müslümanları Birliği’ne katıldı. İngiliz egemenliğine son vermek için Hindular ile Müslümanlar’ın siyasal birlik kurmalarının gerekliliğini savundu. Gandhi‘nin katı Hindu tutumuna karşı olmakla birlikte ve birçok dinsel çatışmaya karşın, iki tarafın işbirliğini sağlama yolundaki çabalarını sürdürdü. Sonunda düş kırıklığına uğrayarak İngiltere’ye döndü ve 1930-35 arasında Londra’da yaşadı.

Kongre Partisi 1937 seçimlerinde Müslüman Birliği’ni ezici bir çoğunlukla yendi ve Müsin dışında bırakıldı. Oyuna geldiğini düşünen Cinnah, Müslüman milliyetçiliği hareketini başlattı. Onun önderliğindeki Müslüman Birliği ayrı bir İslam devletinin kurulmasını istedi. Hindu liderler Gandhi ve Nehru gibi İngiliz hükümeti de bölünmenin karşısındaydı. Buna karşın yeni İslam devleti Pakistan 1947′de kuruldu ve Cinnah ilk devlet başkanı oldu. Keşmir konusunda Hindistan ile çıkan sürtüşmede, var gücüyle Pakistan’ın görüşlerini savundu. Muhammed Ali Cinnah, 1947′de Hindistan’dan ayrılarak kurulan Pakistan’ın ilk devlet başkanıdır.

Muhammed Ali Cinnah’ın adı Ankara‘nın Çankaya ilçesinde bir caddeye verilmiştir. Cinnah Caddesi’nin 1970’lerden önceki eski adı “Vali Dr. Reşit Caddesi” idi.