Hüseyin Hatemi kimdir

Ad Soyad: Hüseyin Hatemi Doğum Tarihi: 12 Aralık 1938 Nereli: İstanbul Meslekler: , , Ölüm Tarihi: --

Hüseyin Hatemi kimdir, Hüseyin Hatemi, 12 Aralık 1938 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Babası İran’lı Ali Asgar Hatemi bey, annesi Azerbaycan göçmeni Cemile hanımdır. İkiz kardeşi Hasan Hüsrev Hatemi İç Hastalıkları Profesölatpaşa İlkokulundan sonra Şişli Ortaokuluna gitti. Atatürk Erkek Lisesi’nden 1956 yılında mezun oldu.

1960 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk kürsüsü kadrosuna atandı. 1968 yılında “İslam hukuku ile mukayeseli olarak vakıf kurma işleri” konulu tezle doktor unvanını, Aynı üniversitede 1973 yılında “hukuka ve ahlâka aykırılık kavramı” üzerine yaptığı çalışmayla doçent, 1981 yılında “Medeni Hukukta tüzel kişilik” çalışmasıyla profesör oldu.

1985 yılında sıkıyönetim zamanında üniversiteden uzaklaştırıldest avukatlık yaptı. 1990 yılında tekrar üniversiteye döndü.

Çeşitli şiirleri İslam dergisinde yayımlandı. Hareket, Milli Gazete, Zaman, Yeni Gündem, Mavera, Şehir, Yeni Asya, Yeni Şafak gibi yayınlarda yazarlık ve köşe yazarlığı yaptı. İslam Hukuku hakkında dersler verdi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalında Kürsü Başkanı olarak görev yaptı.

2006 yılında yaş haddinden dolayı emekli olan Hüseyin Hatemi, Arapça, Farsça, Almanca ve Fransızca bilmektedir. İslam düşüncesi ve hukuk konusunda 40’a yakın telif ve çeviri kitabı vardır.

Emekli olmasına rağmen, hâlen İstanbul’daki çeşitli üniversitelerin Hukuk, Siyasal Bilgiler ve İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde dersler vermektedir. 2011 yılında Okan Üniversitesinde Aile Hukuku ve Vakıflar ve Dernekler Hukuku dersleri vermeye başladı. 2011 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesine geçti.

Hüseyin Hatemi, 26 ağustos 1972 tarihinde avukat Kezban Hatemi ile evlendi. Mehmet Ali (d.1973) adında bir oğlu vardır.

Kitapları :
Hukuk Devleti Arayışları (2008)
Şafak Yazıları Sevgi ve Küresel Namerdlik (2007)
Batılılaşma (1997)
Çağdaşlaşma Sorunu ve Toplum (1987)
İslâm Hukuku Dersleri
İnsanlık ve Sevgi Dini İslam
İlâhî Hikmette Kadın
Sis Yazıları
Medine Düşünceleri
İnsan Hakları (1989)

İlgili Makaleler

Hüseyin Hatemi hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu