Frederic Beigbeder kimdir

Ad Soyad: Frederic Beigbeder Doğum Tarihi: 21 Eylül 1965 Nereli: Neuilly-sur-Seine, Fransa Meslekler: , Ölüm Tarihi: --

Frederic Beigbeder kimdir, Fransız yazar, edebiyat eleştirmeni, reklamcı. Ünü ülkesi Fransa dışına çıkmış, Love Lasts Three Years ve beyazperdeye de aktarılan 99 francs isimli romanlarıyla bestseller olmuştur. On yıllık reklamcılık serüvenini sonlandırdıktan sonra, reklamcılığı keskin bir dille eleştirmiş, mesleğin içyüzüyle ilgili önemli saptamalarda bulunmuştur.

21 Eylül 1965’te Neuilly-sur-Seine, Fransa’da dünyaya geldi. Annesi Christine de Chasteigner aralarında ünlü roman yazarı Barbara Cartland’ın da olduğu önemli kitapları çeviren bir çevirmen, babası Jean-Michel Beigbeder ise yetenek avcısıydı. Beigbeder’in Charles Beigbeder isimli bir de erkek kardeşi vardı.

Lycée Montaigne’de öğrenim gördükten sonra Louis-le-Grand’a devam eden Beigbeder, başarılı bir öğrenciydi. 1989 yılında politik bilimler üzerine eğitim aldığı Institut d’Etudes Politiques de Paris’ten mezun olduktan sonra edebiyatla ilgilenmeye başladı. Yayımcı ve yazar kimliğine reklâmcılığı da eklemesi uzun zaman almayacaktı. On yıl gibi uzun bir süre dünyanın en ünlü reklâm ajanslarında metin yazarı ve yaratıcı yönetmen olarak çalışan Beigbeder, ilk romanı Mémoire d’un jeune homme dérangé’ı (Memoirs of a Deranged Young Man) 1990 yılında yayımladı. 1994’te Vacances dans le coma (Holidays in a Coma) isimli romanıyla okurlarla yeniden buluşan Beigbeder aynı yıl Fransa’nın umut vaat eden genç yazarlarını desteklemek ve ödüllendirmek için Prix de Flore’yi kurdu. Vincent Ravalec, Jacques A. Bertrand, Michel Houellebecq gibi yazarlar Prix de Flore ödülüne layık görülen romancılardan birkaçıydı ve 2004 yılında ödül ilk defa bir Amerikalıya, Bruce Benderson’a verildi.

Beigbeder tüm dünyada bestseller olacak üçüncü romanı L’amour dure trois ans (Love Lasts Three Years)’ı 1997’de yayımladı. Bu roman yazarın geniş kitlelerce tanınmasını sağladı. Beigbeder sinemayla da yakından ilgileniyor ve senaryo yazıyordu. İlk senaryosu John Lvoff’un yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılan Les Infortunes de la beauté’di.

2000 yılı yazarın birçok ülkede büyük ilgiyle karşılanan ve reklamcılık deneyimlerini komik ve ironik bir dille anlattığı 99 francs isimli kitabının çıkış yılıydı. Paranın her şey demek olduğu bir dünyayı reklâmcılık ekseninde mahkum ettiği bu kitabı yayımcılık tarihinde fiyat değişikliği nedeniyle adı değişen ilk kitaptı. Kitabın adında gizli derin mesajın anlaşılmasına katkıda bulunan 99 francs,
Yeni bir isim değişikliği olmadan alın, karlı çıkın“ spotuyla kitap raflarındaki yerini almıştı.

2002 yılında Beigbeder, Warner Bros’un teklifiyle La Bande originale de ma jeunesse isimli bir albüm doldurdu ve hemen ardından 2003’te beşinci romanı Windows on the World’le okuyucuyu buluşturdu. Aynı yıl Beigbeder, Fransız TV kanalı Canal +’da Jonathan Lambert, Sabine Crossen ve Henda gibi isimlerle birlikte Hypershow isimli bir program sundu. O yılın seçimlerinde ise Fransız Komünist Parti adayı Robert Hue’yu destekledi.

2005’te L’égoïste romantique (The Romantic Egoist) isimli romanını yayınladıktan sonra beyaz perdeye yeniden el atan yazar, Antoine Manceaux’ın yönetmenliğini yaptığı The Day All Women Loved Me’nin senaryosunu Manceaux’le birlikte kaleme aldı. Yazar 2007’de Au secours pardon isimli romanını yayımladıktan sonra 2000 yılında okurlarla buluşan ve büyük ilgi gören romanı 99 francs’ın sinema uyarlamasıyla ilgili olarak çalıştı. Filmin 26 Eylül itibariyle vizyona girmesi bekleniyor.
Beigbeder’in boşandığı eşinden Chloé Beigbeder isimli bir kızı var. “Le dernier inventaire avant Liquidation” isimli kitabının promosyonu için çıktığı Meksika turundan sonra kitap 6 bin Fransız okuyucunun oyuyla 20. yüzyılın en önemli romanı seçilmişti.

Frédéric Beigbeder’in 99 francs İsimli Romanından

İlgili Makaleler

Frederic Beigbeder hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu